PUUSTIPÄIVÄ

 

Tänään on se jokavuotinen korvapuustipäivä. Ja leipoahan se piti tietenkin pieni pullataikina heti aamusta.

"Kanelipullapäivä" on keksitty alun perin vuonna 1999 Ruotsissa ja sieltä se on lainattu Suomeen vuodesta 2006. Korvapuusti itse sanana on jo 1800-luvulta.

Kaneliahan ei saa antaa alle 1-vuotiaille eikä 1-6 vuotiaille päivittäin sen sisältämän kumariini aineen vuoksi.




Eli laitoin taikinan kohoamaan heti kun heräsin ja aamupala tuli nautiskeltua rauhassa. Tein siis puolikkaan taikinan yleisestä normi ohjeesta. Saan siitä n. 10-12 pullaa yleensä eli yhden pellillisen.



Olen kokeillut joskus eri versioita puusteista ja murustellut taikinan päälle jos ja vaikka mitä. Domino keksit olivat hyviä. Mutta nyt tein ihan perus korvapuusteja. 




Hyvä kohotus on tärkeää ja se ettei tee taikinasta liian kovaa. Minun taikina aina tarttuu vähän käsiin vielä siinä vaiheessa kun laitan sen kulhoon liinan alle kohoamaan johonkin lämpimään paikkaan. 

Alla olevassa kuvassa pikku nyytit ovat menossa vielä lämpöön pullistumaan lähes kaksinkertaisiksi.



Uunituore pulla, mums. Ja ihana tuoksu valtaa koko kodin ja saa hyvälle tuulelle muutenkin. Niin kuin hyvän vatsan täytteen/herkun kuuluukin saada. Söin heti yhden lämpimän, mutta kyllä ne maistuvat jäähtyneinäkin. Pakastinkin pari kappaletta.




Korvapuusti on aika kaunis leivonnainen. Varsinkin jos se pysyy ruodussa eikä kaatuile. Mutta maukuahan se ei haittaa.



Asiasta toiseen. Sain eilen illalla taas yhden pienen idean. Minulla on tällainen feikki valkosipuliletti keittiön nurkassa. Ja se on näyttänyt jotenkin ankealta ja elottomalta. Kokeilin tussilla värjätä vähän noita hapsuja ja se muuttikin ulkonäköä heti eläväisemmäksi.



Kuva ei tee nyt oikeutta, mutta itse huomaan sen hyvin. Ja tykkään tuloksesta!



Kaupasta on vaikea löytää valkosipulia missä nuo varret olisi paikalla. Muuten tekisin itse sen letin. Joskus markkinoilta olen löytänyt niitä kyllä. Ne ovat vaan niin kivoja ja nättejä.

Siksipä tuo leikkiletti roikkuu täällä nykyisin😊.



Ihanaa tämän viikonlopun loppua teille vielä!💙

NEULOTUT KARKIT KRANSSIIN

 

Joka vuotinen kranssi täytyi taas väsätä ulko-oveen. Tänä vuonna neuloin "karkkeja". Käytin 7 veikan lankoja, mitä minulla on varastossa. Ohje löytyy googlaamaalla helposti.

Ja onnekkaasti sattui olemaan myös RM-nauhaa kahdessa eri värissä. Niistä sai tehtyä rusetin. Jotenkin se kuuluu kranssiin aina minusta.




Ohjeessa oli 3 eri kokoa. Minä neuloin pienimmän mukaan. Laitoin 20 silmukkaa puikolle. Paksuuden voi säätää itsekin rivejä lisäämällä. Aina oikeaa neulotaan koko ajan, eli ohje on helppo.




Sivut neulotaan yhteen, täytetään keskus ja kiristetään langalla.



Ihan vielä ei tuo joulun punainen ole väreiltään oikein sopiva, joten neuloin vähän syksyisempiä sävyja tähän kransiin.




Joulun lähestyessa voi sitten vaihtaa punaisempaan tai sitten teen toisen kranssin taka oveen.



Ihan hauska siitä tuli. Ja helposti ja nopeasti. Jämälangat käy tähän erinomaisesti.






Tässä kuva viime vuodelta. Löytyy myös blogin marraskuun osiosta vuodelta 2024. Minulla on siis muovinen valmis kranssipohja, jota koristelen aina mielen mukaan. Jätin nuo kullatut pallot tämän vuodenkin kranssiin.



Tehtailen vielä lisää noita karkkeja. Niistä saa kivan lisän paketeille nauhan koristeeksi.




Ihanaa lokakuuta ja tulevaa viikonloppua taas teille kaikille!💚


PELTILIHIS

 

Lihapiirakkaa tuli tehtyä pellillinen tässä perjantaina. Tästä siis riittää isommallekin porukalle. Vaikka onhan tämä niin hyvää että voisi syödä itsensä ähkyyn. Peltilihistä on tehnyt äitini jo aikoinaan ja sitten itsekin olen sitä joissain illanistujaisissa tarjoillut. Nyt löysin vähän erilaisen, mielenkiintoisen ohjeen Kokkini.fi. Matleenalta.



Sulatan kaupan pakasteesta, valmiista taikinasta (lehtitaikina x2 kpl) aina tähän kuoren. Olen myös kokeillut rahka -ja voitaikinaa, mutta tämä sopii minun mielestä parhaiten. 

Laitoin nyt ohjeen mukaan juustoraastetta täytteen alle ja päälle vähän yhteensä 200g, siis taikinan sisälle. Juusto ei maistu eikä pilaa makua, se vaan auttaa ehkä jotenkin sitomaan täytettä.




Riisi 6 dl (2 dl raakana), jauheliha 400g, sipuli-täyte on se mitä minä myös eniten teen, joskus lisään keitettyä kananmunaa silputtuna myös. Mausteita paljon ja riisit keitin lihaliemessä. Keitetystä riisistä kaadoin veden pois ja sekoitin siihen jauheliha-ja sipuli seoksen, en siis huuhtele riisiä erikseen. 

Lisäksi laitoin 2 munaa ja 2 dl maitoa ja vatkasin ne sekaisin ja kaadoin täytteen päälle. Ja sitten se juustoraasteen loppu vielä päälle ennen kantta.




Haarukalla pistely ja kananmunalla voitelu ennen uunissa paistoa.




Ja jos taikinaa jää vähän yli, voi koristella pintaa, ristikot toimivat myös. Minulla jää aina yli, koska tykkään ohuesta kuoresta.




Aiemmin olen tehnyt tätä siis ilman juustoraastetta ja munamaitoa.




Tässä on hyvä puoli se, ettei riisit ja täyte sinkoile sinne tänne, kun piirasta paloittelee. Täytettä saa olla tuhdisti minun mielestä. Kaupan irto lihikset ovat kyllä niin säälittäviä pihine täytteineen, etten niitä ostele.

Paistelin n. 200 asteessa puolisen tuntia tätä, kunnes taikina oli varmasti kypsää. Tämä on ihan hyvää näin pelkästäänkin, mutta joku raikas salaatti sopii myös kylkeen myös. Pitäisi myös malttaa jäähdyttää vähän..




Puuhastelin myös muutaman tammenterhon. Neuloin pähkinän alaosan ja virkkasin lakit. Ihan kivat, pienet ja syksyiset koristeet niistä tuli vähällä vaivalla.

Täällä on nautittu välillä auringosta ja ulkoiltu. Huomaa miten aamusella on jo viileämmän puoleista. Sateisella säällä tuli siivottua yhtenä päivänä jääkaapin, hellan ja pesukoneen takaa, niissä aina se siirtäminen on se oma vaivansa.

Hauskaa sunnuntaita ja mukavaa ensi viikkoa taas!💜

HELLYTTÄVÄT SIILIKEKSIT

 

Meillä kävi pieniä ja niin suloisia vieraita vaihteeksi. Ja olin miettinyt jotain yhteistä puuhaa tai tekemistä ja päädyttiin leipomaan siili keksejä. Ja toki oli varattu muutakin herkkua ja juomaa ja kohellustakin oli tiedossa😄 Ja patteri kynttilät ovat aina turvallinen vaihtoehto pienten kanssa.




Näin siilikeksien mainoksen jossain somessa ja ne jäivät söpöyden takia muistiin. Ja nyt tuli hyvä sauma kokeilla niitä. Eli googlaamalla löytyy ohje. Kaikki keksien ainekset löytyi lähes valmiina jo kotoa. 

Tehtiin pieni murotaikina, joka on tosi helppo ilman vatkaintakin nyppiä ihan käsin. Laitettiin se hetkeksi jääkaappiin viilemään, jotta sen työstäminen on helpompaa. Pienen pieniä palleroita pyöriteltiin, vähän niinkuin lihapullia tai pullia.




Pikku kätöset oli tosi innokkaita taputtelemaan siilit aika littanoiksi, mutta lasten taidetta se vaan on. Jos itsekseni tekisin jättäisin söpöliinit vähän pulleimmiksi. Kavensin niille vähän suipommat nenut kyllä.




Ostin tummaa suklaata, jota sulatin mikrossa ja tämä oli se aikuisten tarkka valvoma homma, ettei tule kuuma suklaa näpeille. Lisäksi suklaa strösseleitä ei minulla ollut kaapissa.




Kasteltiin siilien peräpäät suklaaseen ja hammastikulla tehtiin sillä samalla suklaalla nenut ja silmät.



Sitten se kivoin kohta. Koristelu. Ripoteltiin strösseleitä siilien päälle. Vähän tuli harmitusta, kun sitä strösseliä meni myös silmiin. Mutta pinsetit pelasti senkin homman :)







Voihan kääk, mikä ilme tällä siilillä on. Hän on kyllä niin sulo siili 😍



Tälläkin oli niitä "roskia" toisessa silmässä ja nenussakin.




Muistetaanpas taas, että syksyn tullen alkaa influenssat ja muut pöpöt jylläämään ja tankataan C-vitamiinia, sinkkiä, D-vitamiinia ym. K-supermarketissa oli yhden euron tarjous kilolta verigreippejä ja niitä tuli ostettua, säilyvät kuitenkin pitkään kotona vielä.




Mukavaa loppuviikkoa ja pysykää terveinä!💜


TÄYTETYT PAPRIKAT

 

Ystävä kävi kyläilemässä viikonloppuna ja toi mukanaan kanttarelleja. Toiveena oli jotain kasvispainotteista ruokaa.




Näin kaupassa niin ihania punaisia paprikoita, että keksin tehdä niistä ruokaa. Kesäkurpitsa oli toinen vaihtoehto, molempia voi tehdä täytettynä toki. Paistettiin siis sieniä, sipulia, halloumia ja papuja.




Laitan aina näihin smetanaa tai creme fraichea sekaan, vaikka käyttäisin jauhelihaa tai jotain muuta. Kermaa en ole koskaan käyttänyt. Haluan että täyte on tuhtia, eikä juoksevaa. Ja reilusti juustoraastetta päälle.




Aika helppoa, herkullista ja täyttävää syömistä. Ja ihana vähän kokkailla ystävän kanssa myös ja höpötellä samalla. Toki syöminenkin on huippua, mutta seura silti se tärkein🩷.




Näitäkin voi lämmittää vielä hyvin seuraavana päivänä, eli kannattaa samalla tehdä iso annos.


Leivoin myös pienen sämpylä taikinan, vähän jäivät tosin aneemisen näköiseksi. Mutta se ei makua haitannut onneksi. Seuraavana aamuna näille pikainen lämmitys ja ovat kuin tuoreita, vastaleivottuja.




Tehtiin ystävän kanssa illalla kasvohoidotkin ja nautittiin suukot siinä samalla, kun relattiin se vartti naamiot nassuilla. Kasvojumppa tuli siinä sivussa, kun yritettiin syödä ne siististi:)



Oli tarkoitus vielä huoltaa varpaidenkin kynnet, mutta väsy iski tai laiskuus. Lopulta päädyttiin vielä katsomaan elokuvaa Netflixistä.



Ihania välillä nämä rennot ja kotoisat "tyttöjen" illat💖!



Tänään aamu alkoi pienellä kävely lenkillä ja olen vähän tehnyt pakollisia kotiaskareita ja nyt ajattelin vetäytyä hetkeksi sohvalle tutkimaan uutta lehteä ja nauttimaan teetä kupillisen. Pidän muutaman vapaapäivän tällä viikolla.




Tästä se uusi viikko lähtee taas käyntiin. Kiva sellainen, toivotaan! 

Toivotan teillekin mukavaa syksyistä syyskuun vikaa viikkoa!🤎


TIGER MUFFINSSIT

 

Leivoin tiikeri muffinsseja heti aamusella. Ihana ystäväni on tulossa viettämään laatuaikaa tänään luokseni. Tehdään yhdessä ruokaa sitten myöhemmin, mutta saadaan vähän päiväkahvittelu herkkua nauttia ensiksi.



Nämä on leipastu helpomman kautta ja näistä tuli oikein herkullisia. Idea on bongattu KakkuKatrilta. 

Muistan lapsuudesta miten äiti leipoi välillä tiikerikakkua ja saatiin siskon kanssa lapsena nuolla ne vatkaimen vispilät😋. Kumma, kun näin aikuisena ei tule mieleenkään nuoleskella niitä enää😄




Eli ihan perus muffinssi taikinan tein ja jaoin ne vuokiin, taikinaa laitoin noin puoliväliin.



Laitoin vähän vajaa teelusikallisen Nutellaa jokaisen vuoan päälle ja hammastikulla vähän sekoitin sitä.



Paistoin uunissa ja vau! Miten muhkeita ja komeita niistä tuli! Oli pakko maistaa yksi ja aika malttamaton olin odottamaan, että vähän jäähtyisivät..



Suklaa jää siis aika pinnalle näin tehtynä, mutta nämä olivat tosi hyviä. Nams nams! Voisihan toki ottaa taikinaa vähän ja sekoitta siihen osaan suklaan kunnolla niinkuin oikeassa tiikerikakussa ja jakaa vuoroin perustaikinaa ja suklaataikinaa noihin kuppeihin myös.




Neuloin myös pikaisesti eilen illalla pari mini kurpitsaa. Näissä ei montaa minuuttia mennyt.



Noita isoja väsäsin siis jo viime syksynä. Mutta nyt teki mieli tehdä mini versiot.




Löysin Lidlistä tuollaiset tammenterho valot ja niiden seuraksi tein nämä. Nämä valot menee koko talven tuossa roikkuen ihan hyvin.




Kuvassa valot näyttävät nyt kirkkailta palaessa, mutta ihan jouluiset ovat väritykseltään. Ja siihen ne pikkuiset baby kurpitsat asettuivat niiden kanssa oikein sopuisasti.









Tuntuu, että nämä viikot ja arkipäivät menevät nyt todella vauhdilla tässä, mutta kivahan se on päästä viikonloppua taas viettämään. 

Eli oikein kivaa viikonloppua taas teille sinne ruudun toiselle puolelle!💜


KÄPY MANSETTI

  Käynti eilen Tokmannilla pikaisesti yllätti. Siellä oli jo paljon joulukoristetta, valoja ja kivoja askartelujuttuja myynnissä. Mukaan tar...